Egne fejlsider
Skrevet af d. 7/12-2017 11:20

Ligesom Windows har sine "Custom Error pages", er det samme muligt på unix platformen. Dette sker dog via .htaccess, og er rent faktisk utroligt simpelt.

Hvad er egne fejlsider?

Egne fejlsider vil sige, at du selv kan lave en side der vises hvis der opstår en fejl på din hjemmeside. Eksempelvis hvis folk går ind på en adresse til en fil som ikke eksisterer, vil man under normale forhold få fejlen:
"Siden kunne ikke vises"

Disse filer kunne sågar indholde php kode, som eksempelvis sendte dig en mail hvis folk fik en fejlside, mailen kunne så indeholde stien der var blevet indtastet.

Syntaksen for fejlsider i .htaccess ser sådan her ud:
ErrorDocument errornumber /file.html

ErrorDocument fortæller at den skal håndtere fejlsider, errornumber fortæller hvilken fejl der er kommet, og /fejlside.html er den side der bliver vist i nøjagtigt det fejlside tilfælde.

De mest normale fejl der kan komme er:

400 - Bad request (Forkert anmodning)
401 - Authorization Required (godkendelse krævet)
403 - Forbidden (Forbudt/ikke tilladt)
404 - Page not found (Siden findes ikke)
500 - Internal Server Error (Intern server fejl)

Et eksempel på hvordan du laver din egen fejlside for fejl 404, kunne være som følgende:
i .htaccess skrives:
ErrorDocument 404 /fejl404.html

Filen fejl404.html lægges i www folderen.

Hvis du så går ind på en adresse som ikke eksisterer, vil filen fejl404.html blive vist i stedet for den standard fejlside som serveren leverer. Det samme gør sig gældende med de andre fejl. Der skifter du så bare 404 ud med 403, 500 osv..